Ceuta (Spanien)

Ceuta [ˈθeu̯ta] lokalt uttal: [ˈSeu̯ta] (arabiska: سبتة, Sabtah, marockansk franska: Sebta) är en spansk stad och exklav vid den nordafrikanska Medelhavskusten. Även Marocko gör anspråk på staden. Den ligger vid Gibraltar sund som skiljer den från det spanska fastlandet och har landgräns mot Marocko. Den har en yta på 28 kvadratkilometer och 75 276 invånare (2005). Ceuta är en Plaza mayor bland de spanska Plazas de soberania.

Näringslivet i exklaven består av fiskeindustri, bryggerier, verkstäder med mera.[2] Staden har en god hamn, och stor färjetrafik med Spanien.[2] Numera är Ceuta mål för många endagsturister som kommer med båtar från bland annat Algeciras i Spanien.

Staden har ett parlament, La Asamblea, med 25 mandat och en valperiod på fyra år. Juan Jesús Vivas Lara är provinspresident. I staden talas spanska, marockansk arabiska (darija) och berberspråket tamazight. De boende är katoliker eller sunnimuslimer. Ceutadagen, den 2 september och dagen för autonomin 14 mars 1995 firas.

Ceuta är en garnisonsstad.
New Topic
There are no topics or posts in this forum.

Return to Board Index

 • Information
 • Forum permissions

  You can post new topics in this forum
  You can reply to topics in this forum
  You cannot edit your posts in this forum
  You cannot delete your posts in this forum
  You cannot post attachments in this forum